top of page

Voorleesweek, we zijn klaar voor je!

Bijgewerkt op: 18 nov. 2022

Hoor jij dat ook?

Nee?

Luister nog eens goed...

Hoor je 't?

Al een beetje?


(jeujjeujjeujjeuj)


Wel, wat jij hoort is het gejuich van mensen die weten dat het Voorleesfeest van 19 tot 27 novemer stilaan dichterbij sluipt! Oh, wat kijken wij daarnaar uit!Tijdens de Voorleesweek proberen wij op onze school de boek- en luisterlustigen te verwennen met lekkere verhalen. (En wie niet in die categorie van 'lustigen' valt, proberen we tóch keihard mee te sleuren.)

En neen, niet enkel de leraren Nederlands (talen bij uitbreiding) worden die week ingezet. Wij mobiliseren eenieder die kan lezen. Punt.


Oh, en voor we verder gaan. Mocht je nog twijfelen aan de voordelen van voorlezen, lees dan gerust dit artikel nog eens na. Wij zetten de voordelen allemaal op een rijtje voor jou.Wat staat er dan zoal op het voorleesmenu op jullie school, dames?


"Een kortverhaal op een bedje van spanning en een scheutje mystiek, afgewerkt met een wolkje herkenbaarheid"

Op de website 'taalenttraining' vind je een hele reeks aantrekkelijke en spannende kortverhalen. Wij pikten er vorig schooljaar één verhaal uit en pasten dat aan met verwijzingen naar leraren, gebruiken en gewoontes op onze school. Lees onze aanpassing gerust na.

Verhaal - Jeugdboekenmaand 2022
.pdf
Download PDF • 220KB

We knipten dat verhaal in 7 delen. Bij de aanvang van elk lesuur werd in élke klas over de hele school een fragment voorgelezen. Het laatste fragment (the pointe, de verrassing, de oplossing, de clou) werd niet voorgelezen. Om te weten te komen hoe het verhaal afliep, moesten de leerlingen naar onze leesbokaal (= onze nieuwe schoolbib). Daar hing een QR-code op die hen zou leiden naar de Grande Finale! Een bezoek aan onze schoolbieb (voor sommigen destijds de 1e keer) was daarmee ook meteen gefikst!"Een 3-delig kortverhaal, gedrenkt in trillende jus op de Jos' wijze"

Dit jaar pakken we het anders aan. Tijdens de Voorleesweek zal onze schoolbel 3 maal klingelen op een onverwacht moment. Op dat moment worden de schoolboeken voor een 5-tal minuutjes aan de kant geschoven en neemt de leraar in kwestie het woord. In elke klas wordt op dat moment opnieuw een stukje van een verhaal voorgelezen. Het wordt een (zelfgeschreven door enkele leraren) spannend verhaal over een misdaad die zich afspeelt op onze school. Onze conciërge Jos zal het één en het ander meemaken tijdens de Voorleesweek. Dat staat als een paal boven water.Geef ons nog wat voorleesmateriaal, dames!


In dit artikel lieten wij enkele auteurs voorlezen uit hun eigen werk. Zeker de moeite om eens te gaan luisteren (of de filmpjes te gebruiken in de klas). Team TOPlesS nam zelf ook 2 voorleesboeken voor z'n rekening. Go and check! Stuk voor stuk knappe boeken waar jonge en iets minder jonge kinderen zeker van zullen smikkelen.


In dit artikel reiken we hééél wat voorbeelden aan waarmee je tijdens de voorleesweek aan de slag kan!Maar in 't middelbaar houden ze niet meer van voorlezen!


How, gij, think again!

Ook in het secundair zijn de leerlingen, hoe oud ze ook worden, nog altijd erg into luisteren naar interessante (!!) verhalen! En wanneer de herkenbaarheid groot is en de leraar z'n hart en ziel legt in het verhaal, zijn ze so-wie-so mee.


Benieuwd wat jullie op school gepland hebben! Laat je het ons even weten?


1.114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page