top of page

Hou de moed erin tijdens het online lesgeven

Zucht.

Ik zocht me zonet te pletter naar de geluidsknop van de Zoom-balletles van mijn dochter. Ik hoop van ganser harte dat ik de balletjuf geen deelgenoot heb gemaakt van mijn gebries en gevloek in mijn queeste naar geluid, want ik kan u verzekeren: het was de moeite. De moed zakte me helemaal in de schoenen: "Wéér maar eens dat verdomde geZOOM de hele dag door en het daarbij horende gesukkel met verbindingen en geluidsknoppen." Ik had het even helemaal gehad. "Here we go again. Mijn kinderen, de wederhelft én ikzelf. Here we go a-gain. Verdekke toch!"Maar... Studio TOPlesS zou Studio TOPlesS niet zijn, mochten we de zaken niet trachten om te buigen en ook hier weer 'the bright side of schoollife' te belichten. Om het gemoed hoog te houden in deze tijden van digitaal gesakker en gevloek, gingen we op zoek naar enkele leuke insteken voor leerlingen én leerkrachten om in te zetten in de afkoelingsweek die eraan komt. De kans is misschien niet onbestaande dat we ook ná de krokusvakantie nog wat zullen mogen gaan afkoelen. Deze ideetjes bieden hopelijk wat houvast in deze barre digi-tijden.


Voor de leerlingen


  • Virtuele zoektocht

Weet je nog? Ons artikel over de virtuele zoektocht? Tijdens die zoektocht schotel je je leerlingen digitaal enkele uitdagingen voor die ze zo snel mogelijk moeten zien op te sporen op hun thuisplek. Dat kan een voorwerp zijn dat past bij het thema van de les of een boek dat iets meer vertelt over hun gemoed. Maar evenzeer kan het een inoefening zijn van een vreemde taal of ingezet worden als een spelletje, gewoon om het plezier en genot van het spelletje an sich.


  • Gifjes-tijd!

Weet je nog? Ons artikel over Jamboard? Wel, met Jamboard kan je je leerlingen laten aangeven hoe ze zich voelen. Op die manier heb je al bij aanvang van de les een idee over hun mentale toestand. En wie weet evolueert hun gemoed wel door toedoen van jouw les?!

Hoe je dit concreet doet, vind je in onderstaand filmpje samen met nog heel wat andere interactieve lesideeën.

  • Klasfoto maken met avatars

Dit schooljaar moeten we willens nillens tevreden zijn met een klasfoto waarop 20 gemaskerde snoeten op een rij staan te blinken. En ja, onze leerlingen mogen dan stuk voor stuk een prachtig stel kijkers hebben, echt aantrekkelijk is dat toch niet zo'n gemaskerd bal.

Waarom dus geen klasfoto ontwerpen met... avatars?! Elke leerling maakt zijn eigen avatar (zonder mondmasker!). Die avatars verzamel je op een leuke achtergrond en hup: een klasfoto om nooit meer te vergeten.

Apps die je kan gebruiken: Bitmoji, Avatoon,...


Tip: Maak een Avatar-familiefoto en stel je familie voor in het Frans/Engels... . / Maak een Avatar van jezelf binnen 20 jaar: Hoe zie je eruit? Waar bevind je jezelf? Wat maak je mee?


  • Fotocollage

In lockdown 1 nam elke collega op onze school een leuke foto van zichzelf met daarbij de tekst: 'We missen jullie'! Die fotocollage plaatsten we op onze sociale media van de school en stuurden we naar de leerlingen door. Heel erg leuk voor onze leerlingen om te voelen dat we hen misten...


  • Mijn kleine gelukjes

Maar neen, het is niet allemaal kommer en kwel deze dagen. Er zijn zoveel lichtpuntjes te bespeuren als we ze maar wíllen zien. Alles is focus en focus is alles (dijk van een quote!))! Wel nu, wij gaan onze leerlingen (en waarom doen we zelf ook eens niet mee, aja?!) leren om te focussen op al het positiefs rondom zich. En dat doen we aan de hand van deze opdracht. Want dat wat je water geeft, groeit...

  • '10 redenen waarom corona niet alleen maar kommer en kwel is' ofte 'De Posi-poster'!

Roep je leerlingen virtueel tezamen (of stop ze in groepjes in breakoutrooms) en laat ze zoeken, graven, delven naar foto's, krantenartikels, quotes, gebeurtenissen, liedjes, gedichtjes ... die verwoorden waarom het niet alleen maar sores zijn die ons deze dagen omringen. Wat maakt deze tijd nu eigenlijk echt uniek? Wat zorgt ervoor dat we binnen 40 jaar onze kleinkinderen zullen vertellen over 'dat unieke jaar toen corona ons overspoelde...' ? Wie weet mondt deze oefening wel uit in een giga posi-poster die je klas kan sieren na de afkoeling!


Voor de leerkrachten


  • Kettingvideo op Flipgrid

Kettingbrieven, we hebben er ooit wel allemaal eens aan meegedaan. Waarom geen kettingfilmpje tussen de collega's op gang trekken? We zitten toch allemaal thuis en missen elkaar te pletter. We zullen elkaars virtuele aanwezigheid méér dan smaken.

Zo dus...

Ik stuur een filmpje naar Inge met de vraag: 'Zeg, Inge, ik vroeg mij af welk fancy schoeisel jij op dit moment onder je bureau herbergt? Show me!'

Inge stuurt daarop een filmpje door naar een volgende collega met het antwoord op de vraag en een nieuwe vraag! En zo gaan we de hele groep rond tot we weer uitkomen bij mij, de eerste in de rij. Benieuwd welke filmpjes er allemaal de ronde zullen doen...


  • Groepsfoto met avatars

Als onze leerlingen avatars kunnen maken, dan kunnen wij dat ook! Hoe leuk moet het niet zijn om een groepsfoto te maken met alle collega-avatars! Eentje om in het groot in de leraarskamer op te hangen of in je bureau!

Seg en trouwens...

Nóg leuker misschien wanneer je elkaars avatar in elkaar bokst. (Schpannend!)

Of maak er een 'Wie is het'-spelletje van: 'Herkennen jullie deze collega-vatar?'

Lacheuh!

(Herkennen jullie deze 2 dolle mina's?)

  • Playlist

Maak een Spotify-lijstje aan met de collega's en plaats allemaal wat leuke nummers in de lijst. Verras elkaar met leuke, emotionele, dansbare, nostalgische, grappige, foute schijfjes! Welke hit past bij welke collega? En weet je nog toen jullie samen dansten op het personeelsfeest op die bepaalde song? 'Herinneringen, van zo veel mooie dingen...'


  • Leuke teambuildende Apps

Draw Something is een sociaal tekenspel. Daag je colleag's uit voor een snel spel of ga gewoon sàmen de strijd aan. Krabbel, ga voor stokkenmannetjes of schud een kunstwerk uit je 'pen', alles kan. Maar ideaal dus om even een frisse 'neus' te halen tijdens het werken door.


Happening is een app die heel wat leuke tools herbergt: een wedstrijd met foto-opdrachten voor jou en je collega's, een online variant van pictionary, een Risk-achtig spel, ... .


"Iets over een boog die niet altijd gespannen moet staan... Toch!?"

P.s.: Ga zeker ook eens kijken naar onze Kerstminikini. Hier verzamelden we heel wat ideetjes om samen met de collega's het einde van het eerste trimester coronaproof te vieren. Vervang Kerst door Carnaval of Krokus of 'Gewoon omdat het kan' en je vindt ook daar heel wat leuke ideeën om in verbinding te blijven met je collega's.2.340 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page