top of page

6 tips om écht te ontspannen tijdens de vakantie

Ja, het is zover: het olijke duo 'Santa Claus en Rudolph the R-N Reindeer' zijn neergestreken in onze contreien. En dat betekent zo veel als: congé payé! Tijd om te chillaxen, zouden onze leerlingen uitroepen. En ze hebben potverdorie nog gelijk ook. Je hebt het voorbije trimester bikkelhard gewerkt, je bent flexibel geweest als never before, je hebt jezelf op ultrakorte tijd bijgeschoold tot een ware digi-pro. Je verdient nu een gi-gan-ti-sche portie ontspanning, rust en kalmte. Dit zou je in grote letters boven je bed moeten hangen de komende 2 weken: 'Ik moet just niks!'

Je bent geen betere leerkracht omdat je elke dag van de vakantie aan het verbeteren of voorbereiden bent. Word je daar gelukkig van? Echt? Indien wel: vooral blijven doen! In het andere geval... denk er toch nog eens over na. Jij hebt net als jouw leerlingen ontspanning nodig. Laad jouw batterijen écht op, zo kan je er na de vakantie weer volop voor gaan.

  1. Maak een planning Wil je werken voor school? Lessen voor na de vakantie voorbereiden? Natuurlijk kan dat. Kies de dagen waarop je dit zal doen (niet té veel) en ga er op deze dagen helemaal voor. Volle focus én gaan! Hou je aan je planning en deel ze ook met je gezin en vakcollega's. Zo weten zij wanneer ze je met rust moeten laten of wanneer ze je juist mogen bestoken met vragen. ;-)

  2. Weg met Smartschool Gooi die app van je Smartphone. Zo heb je niet de neiging om eens vlug vlug die mail te lezen die je kreeg om dan te constateren dat je een uur later nóg duchtig aan het mailen bent. Naar Smartschool ga je enkel op jouw werkdagen (kijk maar op je planning), zo blijven de andere dagen écht werkvrij. En je hoofdje ook, aja!

  3. Doe wat jou blij maakt! Kook, schilder, wandel, lees, kijk films, speel, knutsel, dans, neem een bad... Geniet van de dingen die jou blij maken en waar je nu eindelijk eens tijd voor hebt.

  4. Wees actief Actief zijn om tot rust te komen? Natuurlijk! In de zetel Lygge Stinke en Kerstfilms kijken is plezant, maar is dit écht dé manier om helemaal te ontspannen? Een stevige wandeling in de frisse lucht, er volledig voor gaan tijdens een fietstocht... Van een stevige portie lichamelijke inspanning val je 's avonds als een blok in slaap! Hoera voor die goede nachtrust!

  5. Laat ruimte voor onverwachte zaken (Wij:) Plan jouw dagen niet te vol. (Jij:) Ja maar how, eerst schrijf je dat ik een planning moet maken!? (Wij:) Ja, plan enkele (of 1) werkdag in, maar laat de andere dagen redelijk leeg. Zo kan je je laten verrassen ...

  6. Bye bye Smartphone! Leuk dat je aan iedereen laat zien welke koekjes je gebakken hebt en hoe jouw kerstboom eruit ziet. Maar vakantie is eigenlijk het ideale moment om je Smartphone en schermpjes te laten voor wat ze zijn. Verwacht er echt iemand dat jij de hele tijd bereikbaar bent? Profiteer er van, leg je gsm aan de kant en ga offline.

Hulp nodig? Wij maakten voor jullie dit handige blad om wat structuur te brengen in al jouw lijstjes.

 
  • Leestips nodig? Hier vind je er een heleboel.

  • Mijn smartphone wegleggen? Help!! Wij schreven een tijdje geleden een artikel over hoe je dit kan doen.

  • De pdf van het lijstjesblad nodig? Hier vind je dat blad.


3.165 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page