top of page

Van podcastje doen in de klas? Da's zeker dat!

Podcasts! Ze zijn er werkelijk in álle soorten, vormen en maten. Lang, kort, grappig, droog, luchtig, zwaar... Voor elk wat wils! Of anders gezegd: "Op elke podje past een dekseltje!" (zwier dat op een tegel!!). Team TOPlesS is alvast zware fan van podcasts. We gaan ermee lopen, wandelen, kuisen, koken, baden... We gaan er nog net niet mee slapen. Alhoewel... (een insomnia-momentje is daar snel mee gefikst!)

Maar... kan je er ook mee aan de slag in de klas? Of in de klas vanop afstand? Da's zeker dat! Lees maar!



Net zoals bij het lezen van boeken, kan je ook bij het beluisteren van podcasts selecteren op smaak, genre, 'dikte', leeftijd... Team TOPlesS dook 'de wijde wereld van de podcast' in en selecteerde speciaal voor u een aantal podcast-toppers die op verschillende manieren ingezet kunnen worden in de klas of in de klas vanop afstand (je weet wel). We hebben zeker niet de bedoeling om volledigheid na te streven want, geef toe, daar is geen beginnen aan... Maar in de volgende podcasts zien we zéker een mogelijkheid om ze op een fijne manier te gebruiken in de klaspraktijk.


We zetten ze voor u op een schoon, geschrankt rijtje:


Podcasts in de klas? Jadadde!


Voor de kleutertjes

  • Kabouter Korsakov: Het Geluidshuis levert wel vaker suuuperleuke hoorspelen af. Dit is er zo eentje. Kabouter Korsakov en co maken vanalles mee. Écht iets voor avonturiertjes vanaf 4 jaar.

  • OmaGuus: Een podcast voor de allerkleinsten! Oma Guus vertelt verhalen en leest voor. Er zijn zelfs liedjes te beluisteren. Go, oma Guus!

  • Kareltje en Sjonnie: Hamster Karel en giraf Sjonnie maken elke aflevering weer iets mee. Dan gaat het over ziek zijn, dan weer over verliefd zijn of over een leugentje vertellen... Hamster en giraf zorgen op hun dierlijke manier voor herkenbaarheid.

  • De Magische Eenhoorn: Een podcast die de klasgemoederen doet bedaren. Deze podcast bevat een kindermedidatie vanaf 5 jaar.

Lagere School

  • Waarom? Daarom?: 'Waarom worden sommige papa's kaal en anderen niet? Waarom moet je huilen als je een ui snijdt? Waarom hebben we 10 vingers?' Een hele reeks aan kei-interessante 'Wistjedatjes', vakkundig uitgelegd door de heer Lieven Scheire himself. Om bijvoorbeeld eens een verloren 5 minuutjes mee op te vullen in de klas. Of als energizer tussendoor om weer wat pit te krijgen in vermoeide leerlingen. Of gewoon, omdat het leuk luisteren is naar deze podcast.

  • Filosoofje: Ontdek: een filosofische podcast voor én door kinderen! Het gesprek op gang krijgen in de klas is niet langer corvee (mocht dat al zo zijn). Leeftijdsgenootjes horen filosoferen, zet misschien zelf ook wel aan tot mijmeren, stilstaan, doordenken...

  • Waanzinnige podcast: In deze podcast vertellen kinderen van 6 tem 12 jaar over hun absolute lievelingsboeken. Want jawel, lezen is leuk! En wie weet ontdekken de leerlingen op die manier wel nieuwe boeken en wordt hun leeshonger aangewakkerd!

  • Leesbeesten en luistervinken: Kinderen gaan in gesprek met kinderboekenauteurs. Over boeken, aja! Upsakee, de hoogte in met die leesmotivatie.

  • Wetenschapje: Grote en kleine denkers vanaf 8 jaar, gaar u tesamen en sla aan het wetenschappen. Met deze podcast kan het! Elke aflevering buigt een deskundige zich over 1 centrale wetenschappelijke vraag. 'Gaan wij ooit nog een levende mammoet zien? Wie was de allereerste mens op aarde?' Om neuskrullend nieuwsgierig van te worden!


Secundair - Hoger Onderwijs

  • Waarom? Daarom?: 'Waarom worden sommige papa's kaal en anderen niet? Waarom moet je huilen als je een ui snijdt? Waarom hebben we 10 vingers?' Een hele reeks aan kei-interessante 'Wistjedatjes', vakkundig uitgelegd door de heer Lieven Scheire himself, om bijvoorbeeld eens een verloren 5 minuutjes mee op te vullen in de klas. Of als energizer tussendoor om weer wat pit te krijgen in vermoeide leerlingen.

  • Frankie: In deze podcast vertellen pubers over wat ze meemaken, over hun problemen, over de zaken waarmee ze worstelen. Ze doen dat anoniem. Het gaat niet over hen, het gaat over het verhaal. Dat zeggen ze zelf! En gelijk hebben ze!

  • Koffie Curieus: 'Welk effect heeft je muzieksmaak op je persoonlijkheid? Hoe komt het dat sommige huizen als 'spookhuizen' worden aanzien? Wat maakte de evolutietheorie van Darwin zo belangrijk?' Een curieuze podcast gevuld met de leukste verhalen over de wondere wereld van de wetenschap.

  • Dag voor Dag: In deze podcast zal je gewone gesprekken horen over rouwen en de dood. Het is immers niet altijd gemakkelijk om zo'n zware thema's aan te brengen in de klas. Een gesprek hierover kan misschien wel iets in gang zetten...

  • Podvis: Dit is een podcast van VRT NWS. Er wordt ingegaan op de actualiteit van elke week. Nieuwsfeiten worden vanuit een andere kant belicht of er wordt verteld wat je elders nog niet hoorde.

  • Nerdland: Lieven Scheire buigt zich elke maand over het wetenschaps- en technologienieuws van de voorbije maand. Nerds overal te landen, hierheen!

  • Universiteit van Vlaanderen: 'Vanwaar komt die tuut in mijn oren? Waarom zijn spijkerbroeken de standaard? Wat is het nut van cultuur?' Massa's interessante vragen die je samen met je leerlingen kan beluisteren. Om mogelijk nóg nieuwsgieriger van te worden.

  • Bende van het boek: Hier praten ze over boeken, aja! Misschien niet voor de allerjongste lezertjes, maar de iets oudere lezers gaan zeker spek naar hun lezersbek terugvinden. Voor de iets jongere lezers raden we eerder Leesbeesten en Lusitervinken aan (zie lagere school).



Zagen we een leuke podcast voor in de klas keihard over het hoofd? Vertel het ons!
 

1.325 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page