top of page

Strippen in Brussel

Ik had ook kunnen opteren voor de iets transparantere, edoch minder sexy titel 'Themawandelingen in Brussel', maar dan had u stante pede weggezapt. Jawel, geef maar toe! De keuze om de focus op 'strippen' te leggen en u zo naar dit artikel te leiden, was dus snel gemaakt. Maar... nu de verwachtingen rond het 'strippen' direct al wat bijgesteld zijn, moet ik ervoor zorgen dat u met graagte de rest van het artikel blijft lezen. Daarom heb ik beslist af en toe subtiel mijn hart aan u te openen in wat nog komt. (Dat doe ik vooral op liederlijke wijze. U zal wel zien.) Dat is mogelijk wat minder sensationeel, maar een openheid van mens tot mens kan u misschien ook wel waarderen, dacht ik. De eerste keer dat ik mijn hart zal openen, is nu: "Ik had onlangs een oh zo za-lige namiddag in Brussel en (tromgeroffel...) u kan precies hetzelfde beleven! Zélfs in tijden van Lockdown. Na die zware, intense, drukke werkweken, heeft u een uitstapje naar onze hoofdstad keihard verdiend." Ik neem u graag mee op mijn tripje doorheen die prachtige, veelzijdige hoofdstad. Wie weet volgt u binnenkort mijn #staycation-gewijs-voorbeeld en slaat u ook lustig aan het strippen?


Al honderden keren ging ik naar Brussel. Ik kende er m'n eerste lief. Eerste droom. Eerste verdriet. Hier kerfde ik zijn naam nog in jouw bo-omen. (Ik open hier dus keihard mijn hart voor u, want wat Mr. Verminnen in dit lied 'Brussel' zingt, is niet ver van de waarheid...) Brussel dus. Ik ging er studeren, shoppen, uit, eten en drinken, op bezoek bij vrienden, ... maar nog nooit (ik sla keihard mea culpa) viel mijn oog op de streetart-stripverhalen her en der verspreid. En ik garandeer het u: ze zijn er in groten getale! Onmogelijk dat een Brussel-lover dat nooit eerder met volle bewustzijn opmerkte. Maar om de strips te zien, moet je omhoog kijken. En dus niet naar de grond of naar de etalageruiten (wat in mijn geval al eens durft te gebeuren).Als 2 ware 'Dag-Strippers' begonnen wederhelft en ik onze stripverhalenqueeste in het Stadhuis op de Grote Markt. Daar bezochten we #VISITbrUSsels om, gemondmaskerd en al, een boekje te versieren met de strippunten in aangeduid op een kaart van Brussel. (€2.50). Elke wandelaar verbindt de punten met elkaar zoals hij of zij dat zelf wil. Geheel naar eigen believen dus. Al naargelang uw tijd en goesting, uw voorkeur voor bepaalde stadsdelen, uw stripverhaalvoorkeuren, of gewoon, al naargelang uw pet staat... Wij kozen ervoor om vooral de strips uit te kiezen die we zelf leuk vinden. Ik ben absoluut niet de grootste strip-kenner, noch -liefhebber (noem het: onontgonnen gebied), maar ik kan enorm genieten van mooie streetart. En als je in die streetart dan ook nog eens wat jeugdsentiment weet te ontwaren in de vorm van een stripverhaal, dan word je helemaal gelukkig (zeg nu zelf: Dommel. Wat een snoezige, lieve deugeniet was me dat destijds?!)Omdat de punten soms best ver uit elkaar liggen en omdat we er in de voormiddag al een fikse wandeling op hadden zitten, vonden we soelaas in de elektrische steps die je overal in Brussel 'op den boef' tegenkomt. Ik ben fan! Helemaal! Wat een zalige uitvinding! Je komt een step tegen, downloadt de bewuste app, scant de QR-code op de step en racet vervolgens gezwind en schielijk de hoofdstad door. Haren in de wind, stijlvol slalommend tussen de troepen wandelaars, stoep op en af alsof het een 2e natuur is, sierlijk wuivend naar voorbijgangers ... Een prinses op een step, zowaar. (Laat me maar even doen. Wie weet begin ik het op die manier zelf te geloven.)Maar waar ik eigenlijk het allermeest van genoten heb deze namiddag, was het heerlijk slenteren door de straten van mijn hoofdstad... Je (her)ontdekt hoekjes en kantjes in Brussel waar je op een gemiddelde Brussel-bezoekdag totaal niet komt. Brussel is, dames en heren, zó schoon. Zó levendig. Zó divers. Zó creatief. Let op, bij momenten is het ronduit spuuglelijk. Ja, dat vind ik echt. Mijn Brussel al ben je erg ziek, een mollepijp, een braakland. In ruïne ken ik jou niet. Ach je bent vreemd veranderd. Maar het vaakst van de tijd gaat mijn hartje sneller kloppen als ik er rondwaar. En vandaag was dat méér dan ooit het geval. (Die verhoogde hartslag kan deels ook te maken hebben met mijn bijzonder vlotte stepbeheersing).


M'n Brussel, 'k zit in je binnenzak, een warme jas, een binnenstad, die mij omarmt en verwarmt als vroeger. Voila, tot slot Mr. Verminnen opnieuw bovengehaald. Wat een lyrics toch! Wat een lied ook gewoon! En wat een waarheid...! (Doe mij een plezier en leg die plaat nog eens op! U gaat het zich niet beklagen. Bij de 1e gitaartokkel bent u al verkocht!)


Lieve Dag-Stripper! Op u! En op veel gestrip! (U weet onderhand perfect wat ik daarmee bedoel, he...)

Take-away SANTÉ!
 

Wil je zelf op stap?

  • Een kaart met alle muren vind je op de website van Brussel.

  • Wil je de app voor de steps vooraf downloaden, dan kan dat hier.

  • Klik hier, sluit je ogen en geniet ten volle van hét mooiste lied over Brussel.

96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page