top of page

Stemverzorging met mondmasker


Newsflash: u bent een topsporter!


Ik ben er mij terdege van bewust dat deze uiting u mogelijks een ongemakkelijk gevoel geeft. Ik heb mijn woorden nochtans heel precies uitgekozen. U mag zonder schroom in het rijtje gaan staan naast Lionel Messi, Kim Clijsters, Roger Federer, Kobe Bryant en consoorten... Want u bent een waar topatleet. Ik leg uit waarom dat zo is.


Spierwerking op topsportersniveau


Onze stem is een spier. De eisen waaraan wij onze stem dagelijks blootstellen zijn bijzonder hoog. Kijk maar naar bovenstaande tabel.

Als leerkracht praten we lang (50 minuten x ... per dag) en praten we relatief luid (maar niet overdrijven daarmee!). De combinatie van dat lange praten en het (iets!) luider praten dan normaal vraagt een extreme inspanning van ons stemorgaan. En dus ook van al de spieren die meewerken om tot spreken te komen (en hooow, dat zijn er gigantisch veel!).

Zo dus, kat op de koord, aap uit de mouw: 'U levert dagelijks spierwerking op topsportersniveau!'


Vanaf 1 september zullen we ons voor maanden gekneveld weten achter een stoffen gordijn, ook gekend als ... het mondmasker. Nog meer dan anders zullen we stemhygiënisch zeer straf uit de hoek moeten komen.

Een topsporter moet zichzelf uiterst goed verzorgen. Dat vindt iedereen wiedes. Dat wij dat dus als leerkracht óók moeten doen, vinden we dan weer iets minder wiedes. Maar toch moet het! En zéker bij de aanvang van het schooljaar. Onze stem raakt dan al wat sneller vermoeid. We zijn het immers niet meer gewoon om uren na elkaar te praten.

De stem goed opwarmen, hydrateren, laten afkoelen na een zware dagtaak... is van cruciaal belang.


Mondmasker

Vanaf 1 september zullen we ons voor maanden gekneveld weten achter een stoffen gordijn, ook gekend als ... het mondmasker. Nóg meer dan anders zullen we stemhygiënisch zeer straf uit de hoek moeten komen.


Wij zochten daarom logopediste/stemtherapeute /stemcoach Anouk De Vleeschhauwer van Vocallogopedie op om even uit de (mond)doeken te doen hoe we onze stem het best kunnen verzorgen tijdens de komende mondmasker-tijd. In het volgende filmpje legt zij dat voor u haarfijn uit!LEUK NIEUWS: Anouk geeft een gratis brochure weg over 'praten met een mondmasker'. Ga even naar deze pagina, geef daar je e-mailadres in en de brochure komt helemaal jouw richting uit!


Praten met mondmasker
 

Alle links op een rijtje:

  • Anouk De Vleeschhauwer heeft haar logopedische praktijk 'Vocallogopedie' in Elsene, Brussel. Zij (en haar team) is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met stemproblemen en in het trainen van professionele sprekers en zangers.

  • De brochure krijg je via deze weg.
3.132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page