Zeg nu zelf: een workshop met deze titel klinkt enorm veelbelovend, toch? Wie wil er nu niet méér tijd overhouden voor de belangrijke dingen des levens? Klopt! Jij en ik en iedereen! Ik trok dus, met heel veel goesting, op een vrijdagavond naar de Beleefhoek in Schepdaal. Ik werd er zeer gastvrij ontvangen door Emmelien van de Beleefhoek. Ze stond niet enkel met een desinfecterend gelleke klaar, maar ook met een lekkere mocktail en een verfrissend stuk watermeloen.
Hoe verloopt de workshop?
Stephanie van Plan S heeft voor ons een werkboek en enkele stiftjes klaargelegd. Voor we met het echte werk beginnen, mag iedereen zich voorstellen. Hier wordt al snel duidelijk dat we allemaal met hetzelfde struggelen: "Hoe zorgen we ervoor dat we niet in overdrive gaan wat werk betreft en hoe zorgen we dat we meer me-time krijgen?"
Aan de hand van 6 basisprincipes legt Stephanie uit wat de theorie is achter haar systeem. We leren o.a. alles over je tijd meten, plannen, je een goal-mindset aanmeten, taken uitbesteden,... Allemaal natuurlijk leuk om te horen, maar hoe gaan we hiermee concreet aan de slag? Daarvoor komt het werkboek van pas. Stephanie laat ons verschillende oefeningen doen, andere oefeningen legt ze uit en krijgen we mee als huiswerk. Het uitschrijven van je manifesto doe je nu eenmaal niet op 1 - 2- 3. Daar moet je wat tijd voor nemen. (meer uitleg over een manifesto vind je onderaan dit artikel!)
En? Is er nu meer balans tussen mijn werk en leven?
Verwacht geen mirakels... een evenwicht vinden doe je niet op één avond. Wat deze workshop wel doet? Je aan het denken zetten. Stephanie geeft je handvaten om zélf aan de slag te gaan. Om dieper te graven. Maar... (ja, daar is hij weer die verschrikkelijke 'maar')... je moet het wel zèlf doen. En omdat de mensen van Plan S ook weten dat dat niet zo makkelijk is en er dus voor willen zorgen dat je als deelnemer een stok achter de deur houdt om het effectief ook te doen, is er ook een Facebookgroep bij de workshop. Hier kan je terecht met al je vragen en bedenkingen bij de oefeningen van de workshop. Stephanie komt binnenkort in deze groep nog eens LIVE om te kijken of we ons huiswerk wel gemaakt hebben en we goed op weg zijn naar dat magische evenwicht. De workshop eindigt dus zeker niet na die ene vrijdagavond.
Een aanrader?
Ja, toch wel. Veel van de dingen die Stephanie vertelde, hoorde of las ik reeds. Maar herhaling kan nooit kwaad. En misschien nog hét beste van al? Je ontmoet er mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Zij zijn ook op zoek. Blijf dus achteraf zeker even hangen om in gesprek te gaan. Een avondje me-time en weer wat waardevolle inzichten rijker... altijd gewonnen!
Een greep uit de vele tips die ik zeker ga onthouden:
(maar verexcuseert u mij, ik geef ze niet allemaal weg. Dat laat ik over aan de mensen van Plan Self zelf!)
Zoek jouw systeem om je tijdbesteding, to-do's,... bij te houden. Dit kan in een bulletjournal, maar kan even goed via een app.
'Nee zeggen' is niet egoïstisch, het is een vorm van zelfzorg. Nee is een zin!
'Meten is weten'. Houd gedurende een maand eens bij waar je allemaal naartoe gaat. Dat kan op papier, maar ook via de app Toggl Track en krijg zicht op de zaak! Waar kan je eventueel wat 'inboeten' op onnodige en belastende uitstapjes?
Niet alles zelf willen doen, maar werk durven én willen uitbesteden (partner kookt, kinderen maken afwasmachine leeg, poetshulp poetst...)
Zet die notificaties uit op je smartphone. Bepaal voor jezelf tot wanneer je smartschool, je e-mails,... bekijkt en houd je hieraan.
Maak werk van een manifesto. Wat is voor jou belangrijk?
Trouwens, hoe zorg jij ervoor dat het evenwicht bewaard blijft tussen je werk en leven?
Alle links bij elkaar!
De website van de De beleefhoek vind je hier.
Stephanie van Plan S geeft naast deze workshop nog tal van andere workshops.
Deze boeken raadde Stephanie ons aan: 'The miracle morning' van Hal Elrod, 'Nooit meer te druk' van Tony Crabbe en 'Omdat het kan' van Eva Daeleman.
De app Toggle Track om na te gaan waar je tijd allemaal naartoe gaat (om zicht te krijgen op de zaak dus en om nadien wat aanpassingen te kunnen doen indien te veel op 'vadroej'!)
De dames van 'Werk en Leven' hadden het in één van hun podcasts ook over het schrijven van een manifesto. Ga zeker eens luisteren. Misschien ook interessant om niet enkel zelf een manifesto te schrijven, maar ook je leerlingen dit te laten doen. Dit lijkt ons interessant voor leerlingen van het laatste jaar SO die op het punt staan om een nieuwe fase van hun leven te starten.
Comments