top of page

Hoe start ik een boekenclub op school?

Bijgewerkt op: 19 apr. 2021

Sinds begin 2021 (plat in de corona!) hebben wij op onze school een echte 'Boekenclub'. Wij noemen het ons 'Leescafé', wegens iets sexier klinkend in de oren. Dat leescafé staat nog maar in zijn kinderschoenen, we schrijven tot op heden slechts 1 bijeenkomst op onze conto (en dan nog eentje van de virtuele soort), maar een mens moet ergens beginnen. Et voila, de kop is eraf, het eerste boek werd gelezen, besproken en redelijk goedgekeurd. Maar hoe begin je daar nu in godsnaam aan, aan zo'n boekenclub?

De vraag die u zichzelf nu ongetwijfeld stelt, is deze: "Jamaja ho, waaróm zouden wij eigenlijk een boekenclub starten op onze school?"

Goeie vraag! U bent alert én wakker!

Het antwoord is simpel! Omdat het mensen bij elkaar brengt en verbindt. Omdat het zot gezellig kan zijn. Omdat het onverwachte combinaties van mensen oplevert. Omdat het verrassende, diepgaande gesprekken oplevert. Omdat je met een voldaan gevoel terugkeert. Omdat je weer iets bijleerde. Omdat je je medemens en jezelf weer een tik beter leerde kennen.

Need I say more?!


Dat zijn alvast de gevoeltjes waarmee wij ons allereerste Leescafé afsloten. Een allegaartje aan collega's vond elkaar op die 22e februari in ons digitaal leescafé. Collega's van alle leeftijden en van alle vakken tekenden in. Het werd allesbehalve een onderonsje van taalleerkrachten. Wiskunde, aardrijkskunde, godsdienst, geschiedenis, wetenschappen... alle vakken waren vertegenwoordigd! Het bracht nieuwe inzichten en achteraf een gelukkige smile op vele snoeten.

Do we want more?!


Maar dus, allemaal tofkes en fijntjes en leukjes... Maar hoe begin je daar nu in godsnaam aan aan zo'n boekenclub?!

Wij zijn zelf ook links en rechts en her en der te rade gegaan. Weinigen onder ons hadden al ervaring met boekenclubs, dus wat extra literatuur daaromtrent was zeker geen overbodige luxe. We vonden interessante artikels hier en hier en ook hier en jawel, ook hier.


Alles samengevat zijn dit de stappen die wij gezet hebben om tot ons Leescafé te komen:


LEESGROEPJE

Wij zijn op onze school al geruime tijd aan het bouwen aan 'lezen en leesbevordering'. Een groepje enthousiaste 'leeskrachten' schaarden zich enkele tijd geleden rond de dis om het één en het ander op poten te zetten op onze school rond lezen. Een kerngroepje dus. Dat is zeker geen absolute must om een boekenclub op te starten, maar het helpt wel als je vanuit een gedragen groep de leesclub kan voorbereiden. Overleggen met elkaar en alles even aftoetsen maakt het allemaal iets minder 'groot' en scary om eraan te beginnen. Je kan dan samen de lijnen uitzetten: hoe vaak willen we samenkomen? Welke soort boeken (genre) gaan we bespreken? Waar komen we samen? Nodigen we enkel leerkrachten uit of ook leerlingen? Of ouders? Hoe groot willen we dat de groep is? Het feit dat we ons hier samen over konden buigen, gaf vertrouwen in ons snode plan.


UITNODIGEN

Maak een coole uitnodiging die mensen warm maakt om tot lezen over te gaan. Wij maakten de uitnodiging met, u raadt het al, canva. We plaatsten de uitnodiging op de homepagina van Smartschool zodat iedereen onze flyer zeker zou zien. (Mailtjes stuurden we niet. Een mail met als titel 'boekenclub' zou waarschijnlijk linea recta in de prullenmand belanden, geef toe!) Op de uitnodiging plaatsten we de volgende zaken:

  • een link voor inschrijving

  • een foto van het boek dat we zouden lezen

  • datum, uur, plaats van afspraak

  • de boodschap dat er zéker wat lekkers genuttigd moest worden tijdens de boekenklets

  • wat extra overtuigende schone woorden


BOEKEN KIEZEN

We beslisten de eerste keer zelf in ons kernteam welk boek we zouden lezen. De volgende boeken die we zullen lezen, worden gekozen door àlle deelnemers. Het is de bedoeling dat iedereen (of wie wil!) een boekenkeuze voorlegt op het einde van het Leescafé zodat er democratisch gekozen kan worden. Er worden dan wat pro's en contra's afgewogen om tot die ene, hopelijk fijne, leeskeuze te komen.


DE BIJEENKOMST

Le moment suprême: we komen bij elkaar! Een locatie kiezen was in ons geval niet nodig, het zou willens nillens online doorgaan. We spraken af op maandagavond om 19u30. Druppelsgewijs vielen alle deelnemers binnen (het waren er 19!). Om het ijs te breken en om iedereen eventjes op z'n gemakje te stellen, begonnen we met de auteur van het boek even centraal te stellen. Wie is zij en wat is leuk om te weten over haar? Nadien deden we het rondje van de groep: leuk boek? Eikebah? Bwa ja? Dat bracht het gesprek meteen al (laagdrempelig) op gang.


Daarna werd het 'menens'. Elke deelnemer werd op voorhand gevraagd 1 woord door te sturen dat zij perfect bij het boek passen vonden. Die woorden stopten we in een koffer en 1 voor 1 haalden we de woorden eruit. Deelnemers konden reageren op gekke, grappige, vreemde, rake woorden van de anderen. Een leuk gesprek kwam tot stand!


Tot slot mochten de deelnemers ook nog een boek voorstellen dat ze graag tegen een volgende bijeenkomst wilden lezen. Vele voorstellen werden geopperd, 1 boek werd uitgekozen.

EN DAARNA?

Wij vonden het belangrijk om nadien even te polsen bij de deelnemers wat ze ervan vonden. Hadden ze suggesties? Leuke ideeën? Toffe tips? Opmerkingen? Daarmee gaan we weer aan de slag om er de volgende keer wederom een gezellige bedoening van te maken.


In het 3e trimester zal ons volgend Leescafé plaatsvinden. We stellen het opnieuw open voor de volledige groep collega's. Wie wil: welkom! En zo niet: even goede vrienden! We kozen ervoor om 1 keer per trimester samen te zitten. Meer zou ongetwijfeld te veel druk leggen en dat willen we nu net helemaal vermijden. Weg met druk! Weg met stress! Weg met moeten!

- Samen gezellig lezen- Dat is ons nieuwe mantra!
 
1.581 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page