top of page

Ik ga naar school en ik neem mee...

Met het zand nog tussen de tenen en de zonnemelk nog achter de oren, zetten we onverminderd koers richting ‘september’. De zoele adem van augustus zindert nog na, maar er is geen ontkomen meer aan: de tijd van lanterfanten, luilakken, slenteren, straatslijpen (not kiddin’) is helemaal passé composé. En we waren net op kruissnelheid. Een ferme klodder ochtendrush en andere stressy aangelegenheden liggen op ons te wachten. Adrenaline-shot: here we come! En dat voor de komende 10 maanden, astamblieft!

Of… hoeft het misschien helemaal niet zo zwart-wit te zijn?Als de vakantie ons 1 ding leert, dan is het dat een versnelling terugschakelen ons ongelooflijk veel deugd doet. Lijf en leden liegen er niet om: de vakantiemodus brengt ons in een opperbeste stemming. Waarom kiezen we er dan voor (want àlles is een keuze, zeggen slimme mensen) om ons telkenmale weer te wentelen in de hectiek van elke dag wanneer de vakantie op z’n laatste benen loopt? En maar rushen en maar stressen. Tot we helemaal uitgeput tegen het behang kleven en onszelf met geen stap meer vooruit krijgen!

"Het mantra 'druk druk druk, geen tijd!' is een mantra waar je zélf voor kiest! Je leeft maar één keer. Kies ervoor om er een unieke trip van te maken!"

Maar… moetdatechtzo?!

Nee! Datmoetechtnietzo! Al met een aantal kleine injecties kan het ons lukken om dat vakantiegevoel af en toe door ons lichaam te laten gieren in ons leven van elke dag. En ja: kleine injecties. Verwacht geen 360° omwenteling, want dat werk niet. Daar word je draaierig en misselijk van. Bah!

We stelden een aantal leerkrachten de pertinente vraag wat zij uit de voorbije vakantie (én corona-tijd) meenemen om hun voortdurende staat van alertheid af en toe eens aan banden te leggen! Zij gaven een antwoord op de vraag:

“Ik ga naar school en ik neem mee…”

LEA: minder!

“Ik heb geleerd uit de voorbije vakantie (èn coronatijd) dat ik beter functioneer als ik geen 15 dingen tegelijk wil doen, maar als ik keuzes maak. Per dag 3 dingen finaliseren is beter dan 10 dingen doen op e rappeke!”

 

KARLIEN: wandelingen!


“Ik probeer, zonder fout, elke dag een korte wandeling te maken met mijn viervoeter. Even een frisse neus halen. Het is van onschatbare waarde. Frisse kop en… ready voor wat komt!”

 

STEFANIE: bloemen!

“Ik zet àltijd een ruiker bloemen op tafel. Ik weet het, het lijkt een ingreep van niks, maar mij geeft het altijd een instant vakantiegevoel. Die frisse kleuren, die zalige geur…”

 

STEVEN: aan huis geleverde dinertjes!

“Awel, wat ik uit de voorbije vakantie zeker ga meenemen, zijn de aan huis geleverde dinertjes. 1 keer per week. Meer niet. Maar oh, wat een zaligheid om eens niet te moeten koken. En de plaatselijke middenstander krijgt op die manier een ferme duw in de rug. Iets van 2 vliegen en 1 klap.”

 

DIETER: positieve mensen!

“Ik ben tot inzicht gekomen dat ik me al eens durf te laten omringen door negatieve mensen. Door de afstand die we tijdens de corona-periode verplicht moesten nemen, voelde ik een enorme last van mijn schouders vallen. Negativiteit brengt je in een neerwaartse spiraal. Dat wil ik niet meer. Positieve mensen geven je energie. En at the end: energie is wat we nodig hebben om de motor te laten draaien!”

 

SVEN: een roze bril!

“Alles is mindset en mindset is alles. Dat heb ik nog maar eens gevoeld tijdens de vakantie. Oh, er is zó veel om over te zagen en te klagen. Kijk rondom je en je ziet wel iets dat je niet aanstaat. Maar waarom zou je dat toch doen?! Jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor je eigen gevoelens! Dus wil je een frisse kop, een positieve kijk? Wees dan gewoon positief! Van ‘azijngepis’ houdt niemand! Toch?”

 

MEREL: verrassingen!

“Klinkt gek misschien, maar verras jezelf zo nu en dan. Hoe doe je dat? Simpel, door af en toe eens iets totaal nieuws te proberen! Zo ben ik in de vakantie voor de allereerste keer vrijwilligerswerk gaan doen. Oh, wat heb ik daarvan genoten!”

 

ELS: mijn voorbeeldfunctie!

“Je kan nog zo goed als je wil een voorbeeldfunctie willen vervullen voor je eigen kinderen of voor je leerlingen, maar als je het zelf niet vóelt, gebeurt er niets. Ik verklaar me nader... 'Kindjes, het is belangrijk dat je goed luistert naar elkaar en elkaar niet voortdurend onderbreekt tijdens het praten!' Doe zelf wat je pretendeert of de kinderen leren niets! Kijk dus eens in de spiegel! Auwtch!"

 

DORIEN: mijn bed!

“Ik ga sowieso vanaf nu meer slapen. Smartphone weg en op tijd naar bed. Dat doet won-de-ren!”

 

Geen wereldschokkende initiatieven. Dat werd je ook niet beloofd! Maar kleine, overzichtelijke, makkelijk uit te voeren trucs om het leven van elke dag een pak aangenamer te maken.

Stop met jezelf blaasjes wijs te maken. Het mantra“druk druk druk, geen tijd!” is een mantra waar je zélf voor kiest! Je leeft maar één keer! Kies er dus voor om er een u-nieke trip van te maken!

Wat zou jij antwoorden op de vraag: “Ik ga naar school en ik neem mee …”

351 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page