top of page

Afscheid van je klas: 8 manieren om het schooljaar mooi af te sluiten

Bijgewerkt op: 9 jun. 2022News flash! Er is niks verkeerd met het feit dat je misschien een kanjer van een afstreepagenda boven de bedstee hebt hangen met als thema 'Op naar het einde van dit ellendige schooljaar'. En ook als dit schooljaar niet onder de noemer 'ellendig' valt, is het perfect normaal dat je reikhalzend uitkijkt naar de zomervakantie en naar het zalige nietsdoen met de benen omhoog en de cocktail in de hand (ik zeg zomaar wat). Maar... nog voor we de (nu nog) 2 maanden van dolce far niente induiken, moet er nog een schooljaar afgerond worden. En wij hebben een paar TOP(lesS)ideetjes verzameld om dat op een leuke manier aan te pakken.


  • Maak samen een wensboekje/ wensmuur/ wensboom/ ...

Wat wens je elkaar toe voor de toekomst? Op vlak van school, vrije tijd, de wereld,...

Laat iedere leerling een kaartje met een wens of boodschap naar elk van hun medeleerlingen schrijven. Je kan deze verzamelen en ze bundelen tot een jaarboekje. Geweldig om binnen enkele jaren nog eens te lezen. Hoe persoonlijker, hoe mooier natuurlijk.

Je kan je wens ook op een papiertje schrijven en hier origami-kraanvogels van vouwen. Hang deze allemaal in een boom. Op het einde van de dag mag elke leerling 1 vogel mee naar huis nemen. Of misschien vind jij het leuker om ze te laten hangen en het nieuwe schooljaar te starten met een wens voor je nieuwe delegatie leerlingen.

  • Maak een afscheidsvideo

Laat elke leerling een video opnemen waarin ze afscheid nemen van de klas, vertellen over de leuke momenten dit jaar, over grappige anekdotes, over bloopers van hun leerkrachten... Monteer deze nadien allemaal achter elkaar. (Vergeet ook zelf geen boodschap op te nemen) Op de laatste dag kan je hier dan samen naar kijken.


  • Stuur een persoonlijk kaartje naar je leerlingen

Stuur al je leerlingen een persoonlijk kaartje om hen te zeggen dat je hen zal missen en dat je hen wil bedanken voor het mooie schooljaar. Nog leuker als je er een persoonlijk compliment opschrijft en het onverwachts in hun brievenbus steekt.


  • Maak een herinneringskistje

Op een avond zaten de eekhoorn en de mier naast elkaar op de bovenste tak van de beuk. Het was warm en stil en zij keken naar de toppen van de bomen en naar de sterren. Zij hadden honing gegeten en gepraat met de zon, de oever van de rivier, brieven en vermoedens. ‘Ik ga deze avond bewaren,’ zei de mier. ‘Vind je dat goed?’

De eekhoorn keek hem verbaasd aan. De mier haalde een klein zwart doosje tevoorschijn. ‘Hier zit ook de verjaardag van de lijster in,’ zei hij. ‘De verjaardag van de lijster?’ vroeg de eekhoorn. ‘Ja,’ zei de mier en hij pakte die verjaardag uit het doosje. En zij aten weer zoete kastanjetaart met vlierbessenroom, en ze dansten weer terwijl de nachtegaal zong en het vuurvliegje aan- en uitging, en ze zagen de snavel van de lijster weer glimmen van plezier. Het was de mooiste verjaardag die zij zich konden herinneren.

De mier stopte hem weer in het doosje.

‘Daar stop ik deze avond bij’, zei hij. ‘Er zit al veel in.’ Hij deed het doosje dicht, groette de eekhoorn en ging naar huis.


Lees eerst dit verhaal voor en ga nadien aan de slag met de leerlingen. Elke leerling versiert zijn eigen doosje. Steek er nadien al jullie mooie herinneringen, briefjes,... in net als de mier doet in het verhaal van Toon Tellegen.


  • Ga voor die fijne babbel

Niets wat de tongen beter losmaakt, dan een prikkelend klasgesprek. En deze kaartjes kunnen daarbij zeker helpen! Leg de kaartjes gesloten op de tafel en laat elke leerling eentje trekken. Kunnen zij een antwoord verzinnen op hun vraag? Misschien moeten ze wel even nadenken, maar zonder twijfel komen ze al te gauw met een leuk antwoord aandraven. (De blaadjes kan je hier downloaden in pdf)

  • Schrijf samen een brief aan jezelf

Je kan de jaarkaartjes gebruiken om tot een klasgesprek te komen, maar je kan ze ook gebruiken als basis om de leerlingen een brief aan hun 'toekomstige zelf' te sturen. Jij kan deze bijhouden en hen opsturen na enkele jaren of je kan deze typen via https://www.futureme.org. Na 1, 3, 5,... jaar wordt deze mail automatisch naar je leerlingen gestuurd.


  • Maak een vakantie-doeboek

Onze leerlingen weten als geen ander hoe het is om thuis te zijn en zich stierlijk te vervelen. Dat leerden ze het laatste anderhalf jaar als de beste. Laat hen dus leuke tips, sites, gerechten, spelletjes, uitstappen, DIY, boeken, films, experimenten... verzamelen en bundelen in een vakantie-doeboek voor elkaar. Als je hen daarmee de vakantie instuurt, weten ze op elk moment wat te doen en denken ze zonder twijfel nog vaak met de glimlach terug aan hun klasgenootjes.


  • Geef je leerlingen een cadeautje

Elke leerling is natuurlijk blij met een cadeautje. Je kan hen trakteren op iets lekkers, maar je kan ook net een stapje verder gaan. Deze voorbeelden vonden wij op Pinterest en vonden we wel heel leuk.

En jij? Hoe neem jij afscheid van je leerlingen?

 

De geluksteentjes zijn een creatie van https://shandrigeluk.wordpress.com

8.248 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page