top of page

5 tools die mijn leven als leerkracht gemakkelijker maken.

We hebben ons het voorbije schooljaar met z'n allen tot over onze oren ondergedompeld in de wereld van de digitale tools. En enkele van die tools hebben mij helemaal om de vinger gewonden. Omdat ze mij helpen bij het organiseren en voorbereiden van mijn werk (en leven) als leerkracht. En omdat ik ze met alle plezier wil blijven gebruiken wanneer die hele beikes-bah-C-periode achter de rug is.

Lees hier aan welke digitale tools ik zó ontzettend hard verknocht ben!


Bullet Journal

Oftewel... mijn boekske. Misschien raar om dit artikel te starten met een papieren tool. Noem het misschien old skool (klinkt wat hipper dat ouderwets) maar mijn boekje ligt echt standaard naast mij tijdens het werken. Hier noteer ik echt alles in: ideeën, leerlingen die een toets moeten inhalen, to-do lijstjes, een toffe quote, een afspraak met een vriendin, mijn gedachten rond iets,... Niets dat ik niet durf toe te vertrouwen aan mijn journal. Wees gerust, de mijne ziet er bijlange niet zo fancy en kleurrijk uit als het mooie exemplaar hierboven. Je kiest immers volledig zelf hoe ver je daar in wil gaan. Ik hou het bij de balpen die ik op dat moment vind... gewoon lekker simpel kribbelen en krabbelen! Eigenlijk kan je dit boekje zien als mijn externe harde schijf. Ik ben met veel dingen tegelijk bezig en vergeet daardoor al eens iets. Dit kan ik dus heel goed gebruiken.

Kan je hiervoor ook een app gebruiken? Natuurlijk! Maar als ik echt gefocust aan het werk wil, dan leidt mijn smartphone me nogal af. Op dat moment houd ik het dus bij pen en papier.


Canva

Jullie weten het ondertussen al... ik ben grote fan van Canva. De perfecte tool om mooie presentaties te maken, een werkblaadje een mooi design te geven,... En ook om geïnspireerd te raken door de sjablonen die er op staan. Ik gebruik Canva zowel op de computer als snel tussendoor op mijn smartphone. Maar ik laat mijn leerlingen deze app ook gebruiken om posters, infographics, presentaties,... te maken.

Meer lezen over deze tool? Je eigen gratis (!!) Canva for education- account aanvragen? Je leest er alles over in dit artikel.


Explain EDU

Ik denk dat Explain Edu de app is die ik al het langste gebruik... ooit ontdekt via een bijscholing en vanaf dan die-hard fan. Het is een tool om presentaties mee te maken, een soort whiteboard waarop je kan schrijven, een presentatie invoegen en stem over opnemen,...

Ik gebruik deze zelf al jaren op een iPad om verbeterfilmpjes van mijn toetsen te maken. Ik voeg mijn toets in, vul ze in, geef uitleg bij de meest voorkomende fouten en ondertussen wordt alles opgenomen. Deze verbeterfilmpjes kunnen de leerlingen raadplegen om hun toets te verbeteren. Leerlingen die het goed gedaan hebben, kunnen doorspoelen naar dat stukje dat ze niet snappen. Leerlingen die wat extra uitleg nodig hebben, kunnen het filmpje meermaals bekijken. Sommige ouders kijken zelfs mee en laten me achteraf weten dat het hen helpt om hun kinderen te helpen. ;-) Ik gebruik het nu ook om lesvideo's te maken in deze coronatijd, of om extra uitleg te geven aan een leerling die daarnaar vraagt.


Google workspace for education

Google Workspace for Education biedt een pakket tools in de cloud voor het onderwijs. Classroom gebruik ik om leerlingen tijdens een ICT-les opdrachten te geven, deze worden ook automatisch daar bewaard. Jamboard vind ik handig om op afstand of hybride les te geven. (Meer hierover vind je in dit artikel). Google meet was mijn lifesaver wanneer Smartschool kuren had tijdens het afstandsleren. Op Google drive heb ik per vak een gedeelde map met al onze werkbladen etc. Alle vakcollega's kunnen deze raadplegen en gebruiken. Google documenten gebruiken mijn vakcollega's en ik om gemakkelijk samen aan hetzelfde document te werken. Zo werken we samen lessen uit en kunnen we elkaar ook direct feedback geven, elk vanachter z'n eigen computer. Natuurlijk kunnen we hiervoor ook fysiek samen komen en is dit (met een drankje en hapje) veel gezelliger. Maar op deze virtuele manier werken we gewoon veel efficiënter waardoor we nadien tijd overhouden om samen écht een terrasje te doen. Ik weet dat je er nog zo veel meer mee kan, dus laat hieronder gerust weten waarvoor jij Google workspace nog gebruikt.


Notion

Notion leerde ik kennen door een leerling. Tijdens een les rond het maken van een proefwerkenplanning vroeg een leerling of ze haar gsm mocht gebruiken i.p.v. dit op papier te doen. Dus werd ik nieuwsgierig en ging eens meekijken. Ze toonde me Notion en vertelde me waarom zij dit zo'n handige app vond en wat je er allemaal mee kunt. Bij zo'n gesprekken komt mijn innerlijke nerd naar boven en wil ik meer weten, dus ging ik thuis op onderzoek. Notion is eigenlijk de digitale vorm van een bullet journal. Je kan er alles in bewaren: to-do lijstjes, foto's, artikels die je nog wil lezen, ... Je geeft het zelf de structuur die je wilt. Notion is webbased waardoor ik overal notities kan nemen... op mijn computer, tablet, smartphone,... Ben ik aan het werken op mijn computer, maar wil ik foto's van de notities van mijn collega toevoegen, dan kan ik gemakkelijk een foto maken en komt die netjes op mijn pagina terecht, zowel op mijn computer als op mijn smartphone. Wat ik hét grote voordeel vind t.o.v. het papieren schriftje? Ik kan met het vergrootglasje een zoekterm ingeven en Notion doorzoekt heel mijn digitale schriftje. Zaaaa-lig!

Hieronder zie je enkele voorbeelden van mijn workspace in Notion.


Wat zijn jouw favoriete tools? Laat het gerust weten in de commentaren hieronder.
5.373 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

3 Comments


😀 wauw, ik ben weer helemaal geïnspireerd! Is de Notion leerplandoelstellingen pagina verkrijgbaar in een template?

Like
Replying to

Ja die laatste loodjes ken ik! Om volgend schooljaar makkelijker te maken leek me dit bijhouden van leerplandoelen ideaal. Zou je deze doelstellingen ook in een lijst met leerlingen kunnen plaatsen, zodat je heel makkelijk kan afvinken wie welke doelstelling behaalde…

Like
bottom of page