top of page

'Saved by the bell' (2.0)

Voor u zich al te diep gaat wentelen in nostalgische herinneringen aan Bayside High met Zack Morris (rrrr) of Kelly Kapowski (de ietwat jongere veulens onder u zullen hier moeten passen, vrees ik): STOP! Dat is niet de weg die ik met u uit wil. 'Saved by the bell' is, naast die aloude Amerikaanse sitcom, óók en voorál een initiatief van Studio Globo dat leerlingen en leerkrachten oproept om op 5 oktober (de Internationale dag van de Leerkracht) de bel een extra keertje te laten klingelen op school. Op die manier kan iedereen horen dat élk kind en élke jongere recht heeft op goed en kwaliteitsvol onderwijs.


Het is goed dat we van tijd tot tijd eens 'gered worden door de bel' om ons eraan te herinneren dat we beide handjes mogen kussen dat we om 8u25 aan onze klasdeur mógen staan.

Wanneer om 8u25 de schoolbel zich met klem een weg boort doorheen ons trommelvlies, durft menig leerling dat al wel eens zeer vervelend te vinden. Of beangstigend. Of onheilspellend. Of gewoonweg irritant. Ook de leerkracht staat niet elke dag te trappelen van ongeduld om de klasdeur moonwalkend binnen te glijden. De ene dag is een voltreffer, de volgende gaat voor geen meter vooruit.


Prima! Helemaal normaal!


Toch is het goed dat we van tijd tot tijd eens 'gered worden door de bel' om ons eraan te herinneren dat we beide handjes mogen kussen dat we om 8u25 aan onze klasdeur mógen staan. Onderwijs is in onze contreien de normaalste zaak ter wereld. Helaas is dat op heel veel plaatsen ter wereld een heel ander verhaal. Wereldwijd zijn er miljoenen kinderen die niet naar school kunnen. Omdat ze in armoede leven, in oorlog, in conflict, omdat de infrastructuur schoollopen niet toelaat... Ook heel wat leerkrachten komen amper aan lesgeven om gelijkaardige redenen. En dat is in- en intriest.


"Onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind én van een samenleving. Een kind dat goed onderwijs krijgt, krijgt kansen voor de toekomst."

Dixit Unicef.

Amen.


Kunnen wij hieraan iets doen op onze school?


Jazeker! Eerst en vooral: de bel luiden op 5 oktober om samen met de leerlingen stil te staan bij het feit dat niet àlle kinderen goed onderwijs kunnen volgen. Het maakt niet uit wanneer er precies wordt geklingeld! Dat kan bijvoorbeeld als leuke verwelkoming van de leerkrachten op de Dag van de Leerkracht. Maar evengoed kan een lesmoment rond 'Saved by the bell' uitmonden in een waar bellenfestijn. Dat bepaalt elke school voor zichzelf. Zolang er maar geluid wordt!


Daarnaast biedt Studio Globo ook lesmateriaal aan voor kleuter, lager, secundair en hoger onderwijs dat kan ingezet worden om meer ruchtbaarheid te geven aan deze mondiale problematiek. Maar ook beeldmateriaal, video's en liedjes hebben ze voor de leerkracht in petto. Ga zéker een kijkje nemen op savedbythebell.be.


Schrijf je in met je school op savedbythebell.be en ontvang gratis posters en lesbrochures om de actie zichtbaar te maken op school.

Hopelijk gaat er op veel plaatsen in België (en elders ter wereld) een belletje rinkelen op 5 oktober. Bij jou ook?
 90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page