Stel: Je bent ouder van een schoolgaand kind en je bent van het eerder nieuwsgierige type (of zijn ze dat per definitie allemaal?!) Na enkele weken in de nieuwe klas ben je zot benieuwd naar het reilen en zeilen van je koter. Het oudercontact van halverwege oktober afwachten en in tussentijd de pieren uit de neus van je kind halen, zijn ver de enige opties die je hebt om wat van die nieuwsgierigheid te bedwingen. Hoe leuk moet het dan niet zijn om ineens een nieuwsbrief van de klastitularis te ontvangen in je mailbox?! Hoera voor onze collega Peggy! Want zij deed het en legde de kiem voor dit artikel!
Die nieuwsbrief, zo'n schone kans om de ouders te betrekken bij het schoolse gebeuren.
Sinds kort ben ik zelf de mama van een middelbaarschoolkind (rollercoastertje, ik zweer het je!). Dat middelbaarschoolkind én wij, de ouders, kregen onlangs geweldig fijne post binnen, recht in de Smartschoolmailbox. De klastitularis van dat middelbaarschoolkind (en tevens ook de collega van Inge en mezelf! Bent u nog mee?) was in haar vlotte pen gekropen en had een nieuwsbrief opgesteld voor alle ouders van haar 'pateekes'. Wat een superfijn idee! Te leuk om niet te delen met u, lieve TOPlesS'er!
Een facebookpagina is 1 ding, maar een brief, rechtstreeks van de directie gericht aan de ouder, komt zoveel persoonlijker binnen.
De bedoeling van collega Peggy is om na verloop van tijd sámen met de leerlingen een nieuwsbrief op te stellen. Peggy is leerkracht Nederlands en zag in dit project een heleboel leerplandoelstelling afgevinkt, maar ook als niet-leraar Nederlands zit hierin zo'n schone kans om de ouders te betrekken bij het schoolse gebeuren. Een aantal keer per jaar een nieuwsbrief uitsturen vanuit jezelf als leraar, over jouw klas, zal menig ouder geweldig weten te appreciëren.
Of... wie weet is dit ook een leuk idee voor de directie? De school in zijn totaliteit heeft immers ook wel iets te vertellen aan de ouders. Een facebookpagina is 1 ding, maar een brief, rechtstreeks van de directie gericht aan de ouder, komt zoveel persoonlijker binnen.
Wat staat er in de brief?
Goed. Wat kan er allemaal aan bod komen in zo'n nieuwsbrief?
De bevindingen van de eerste dagen.
Hoe verliep de sportdag? De veldloop? De klasvormingsdag?
Wat hebben de leerlingen tijdens deze maand allemaal in elkaar gebokst?
Welke spreker mochten de leerlingen deze maand in hun klas ontvangen?
Wie is de klastitularis eigenlijk?
Enkele leuke wistjedatjes over de school/klas/leerkrachten?
...
En dit natuurlijk allemaal doorspekt met foto's!
Het pure schoolse bereikt de ouders meer dan genoeg via andere kanalen. Maar van de leuke extraatjes hebben ouders vaak geen weet. En kinderen voelen niet altijd de nood om hun hele schooldag aan de neus van de (veel te nieuwsgierige) ouders te hangen.
Hoe maak je dat nu feitelijk zo'n brief?
Hier zijn we weer, maar Canva is de ideale tool om hiermee aan de slag te gaan! Er is zelfs een template-afdeling waar allemaal leuke 'Nieuwsbrieven van de klas' staan opgesteld. Ik vermoed dat de kans groot is dat je daar wel je gading (of toch ten minste de basis) zal terugvinden voor je eigen nieuwsbrief.
Schrijf ze, lieve TOPlesS'er! En wees vooral jezelf met je pen in de hand. Dat maakt jouw nieuwsbrief nog zó veel rijker!
Commenti