top of page

Ideetjes om het jaar goed te starten!

2023, het jaar waarin aliens zouden nederdalen en we met vliegende auto's door de lucht zouden sjeezen (dachten we dat niet allemaal als kind?), is aangebroken. En nope, geen vliegende wagens, noch aliens te bespeuren (oef, zou ik zo zeggen).

Wél een kersvers, fris nieuw jaar in het vooruitzicht, bul-kend van de mogelijkheden. Dat idee durft de Grote Mensenwereld al wel eens met een klein stresske opzadelen. Laat staan onze jonkies! Vandaar... hoe kunnen we dat nieuwe jaar in de klas op fijne manier intrappen? Hier gaan we!



Het feestgedruis is geluwd, de confetti is gevallen. 2023, bring it on! We zijn klaar voor jou!

Om de overgang van oud naar nieuw niet te bruuskeren, ook niet op de schoolbanken, is het leuk een momentje in te lassen bij aanvang van het nieuwe jaar waarin we nog even kijken naar wat geweest is en/of wat allemaal zal komen. Dat hoeft niet lang te duren, maar het kan voor de leerlingen een fijn gevoel geven wanneer hier eventjes bij stil wordt gestaan.


Mogelijkheden van onzentwege voor jou!


* Sta op als je...


Een vragenrondje langsheen elke leerling over hoe de vakantie is geweest, is een optie. Maar... dat neemt met gemak een halve les in beslag (als ze wat loslippig zijn) en dat is misschien ook niet de bedoeling. Om snel te weten hoe het elk van hen verging in de vakantie, kan deze oefening een hele leuke zijn.


'Sta op als je... deze vakantie op een skilat hebt gestaan.'

En hup, in 1 oogopslag wordt duidelijk wie op de latten heeft gestaan in de vakantie. Bijvragen stellen kan zeker, maar dat hoeft niet. De jonkies voelen zich 'gehoord' na de vakantie en dat vinden ze, oh ja, heel belangrijk!


Wil je onmiddellijk aan de slag? Wij goten enkele vragen in een Canva-presentatie.


* Fortune zoektocht


Ja, zoals de cookies, maar dan in de vorm van een zoektocht.

Het gaat zo: elke leerling schrijft een nieuwjaarswens op voor een lukrake klasgenoot (ze weten dus niet bij wie hun wens zal stranden). Die wensen verzamel je allemaal en verstop je in de klas (stuur ze even de gang op of laat hen op voorhand een wens naar jou doorsturen). Laat de leerlingen bij binnenkomst op zoek gaan naar een wens. Past deze bij hen of helemaal niet?


Alternatief:

Voorzie zelf wensen (in de trend van de fortune cookies) en laat de leerlingen grabbelen in een ton. Ze lezen hun persoonlijke wens voor. Past deze wens bij hen? Waarom wel, waarom niet? Ideetjes opdoen kan alhier.



* Dit ga ik aanpakken!


Voornemens falen wanneer ze niet concreet genoeg zijn. Awel, daar gaan we iets aan doen.


Start met een brainstorm. Wat deed je vorig jaar maar zus en zo op school (of daarbuiten)?

Noteer verschillende ideeën aan bord (geef er zelf best ook een paar weg, want de uitspraak 'Mevrouw, ik weet dat niet, ze!' komt sneller dan onze schaduw).


Vervolgens pikken de leerlingen 1 idee uit dat echt bij hen past en dat ze dit jaar willen aanpakken.

Ze schrijven neer hoe ze dat zullen aanpakken:

* Wat deed ik vorig jaar maar zus en zo?

* Hoe komt dat?

* Wat kan ik daaraan veranderen?

* Hoe ga ik het dit jaar precies aanpakken?


Ze stoppen hun voornemen in hun agenda. Of alé, ze leggen het op een goed zichtbare plek (of dat hun agenda is, is niet helemaal zeker...). Of wie weet heb jij wel zin om de voornemens rond te halen en de leerlingen tijdens het jaar eens te vragen naar hoe het ermee staat...


Ook voor dit idee maakten we een Canva-sjabloon. De pdf-versie vind je hieronder.

goede voornemens
.pdf
Download PDF • 669KB


* Wat neemt de klas zich voor?


Schrijf de bingo, samen met je klas, vol met ideetjes die de leerlingen dit schooljaar graag willen bereiken (als de leerlingen niet bij elkaar blijven na augustus, kan je de deadline leggen op het einde van dit schooljaar. In het andere geval nemen ze de bingo gewoon mee naar het volgende schooljaar). Hang de bingo zichtbaar op in de klas. En wanneer een voornemen bereikt werd: schrappen die handel! (hoe graag gaan ze dat doen?!)


Ideetjes: geld inzamelen voor het goede doel - 1 les allemaal hun hand opsteken - allemaal een boek gelezen hebben - 5 lessen achtereenvolgens allemaal inorde zijn met het materiaal (wie weet is daarmee een trend gezet!) - ...


Wil je iets veranderen aan dit blaadje, dan kan je dit via het volgende Canva-sjabloon.


Hoe zal jij de leerlingen verwelkomen na de vakantie?

6.039 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page