'Oh, krinkelende, winkelende lerarending,
met je zware kabasken aan
Wat zie ik toch geren uw kopke flink,
TOPlesS naar 't scholeken gaan!'
(Team TOPlesS i.s.m. Guido Gezelle)
Rijmen en dichten zonder uw gat op te lichten!? Team TOPlesS heeft het in zich! Dat las u zo-even al. Of de uitgeverijen voor ons dichttalent in rijen zullen staan drummen, is nog maar de vraag. Maar dat we dol zijn op poëzie, dàt is een feit! We kijken dan ook reikhalzend uit naar de Gedichtendag op donderdag 28 januari die de Poëzieweek (28/01 tot 3/02) in gang zal trekken.
Loop jij ook helemaal warm voor de Poëzieweek? Sta je al te trappelen aan de schoolpoort om je hele school onder te dompelen in een poëtische sfeertje?
Wanneer je hier geen volmondige 'ja' kan op geven, vrees dan niet. Team TOPlesS komt Mega Mindygewijs naar je toegevlogen om jou poëtisch warm te maken voor de Poëzieweek en om je met wat ideetjes te injecteren waarmee je misschien wel aan de slag kan.
"Zelfs op afstand is er geen ontkomen aan: poëzie vindt jou overal!"
Om de afstandsleerlingen óók te kunnen bereiken, zal er op onze school dit jaar een 'gedichtenfilmpje' gelanceerd worden op verschillende media. Enkele leerkrachten lazen de voorbije weken met een tomeloos enthousiasme op camera verzen voor uit een vrolijk gedichtje. Die verzen kleefden we tezaam en er ontstond een schoon, verrassend en gevarieerd gedichtje. Nee nee, zelfs op afstand is er geen ontkomen aan: poëzie vindt jou overal!
"Wist u dat er een app bestaat die gedichten levert op basis van foto's?"
Daarnaast zijn er ook nog enkele apps die misschien wel een leuke afwisseling kunnen bieden in het werken rond poëzie. Jawel, apps! Wist u dat er een app bestaat die gedichten levert op basis van foto's?! Of eentje die een digitale kleurloze wereld omtovert in een wereld vol kleur door gewoon te werken rond poëzie?!
Plint 365: Met deze app krijg je iedere dag een nieuw gedicht voorgeschoteld, vaak in thema: de liefde rond Valentijn, een gedichtje over moeders rond Moederdag ... De gedichten worden gecombineerd met werk van beeldend kunstenaars of illustratoren. Werk van grote namen en aanstormend talent. Klassiekers en spiksplinternieuw.
DichtBij: Dit is een app die gedichten maakt op basis van jouw foto. Jawel, dat klinkt als onmogelijk, maar dat is het niet. Dit zeggen de makers van DichtBij over hun app: 'Met de interactieve poëzie-app ‘DichtBij’ verkennen dichter Mark Boog en vormgever John van der Wens de grens tussen poëzie en automatisch gegenereerde data. (…) De app gebruikt de locatie van de gebruiker, de tijd van het jaar, de weersomstandigheden – de laatste krantenkoppen zelfs, en nog veel meer'. Al die data moet actuele poëzie opleveren.
Puzzling Poetry: Ook dit is een app om U tegen te zeggen. Puzzling Poetry Schatkist richt zich naar kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Stel je een wereld voor die bij aanvang volledig kleurloos is. Door gedichten in elkaar te puzzelen en je fantasie te gebruiken, krijgt de wereld weer kleur. Spelenderwijs ontdekken de leerlingen ritme, rijm, herhaling en andere kenmerken van poëzie. De app bevat gedichten van twaalf bekende Nederlandse en Vlaamse dichters. Als eindopdracht kunnen de leerlingen een eigen gedicht maken. Yeuj!
"Je zal ze wel op temperatuur krijgen die collega's, let maar op!"
Niet alleen onze leerlingen, maar ook de collega's zullen het heel leuk vinden om bedolven te worden onder een serieuze lading poëzie. Poëzie brengt mensen samen, raakt mensen tot in het diepste van zichzelf, maakt mensen warm... En als dat 'opwarmen' met gedichtjes alleen niet zou volstaan, voeg er dan een zakje thee aan toe, wat soep of een lekker chocomelkje en je zal ze wel op temperatuur krijgen. Let maar op!
Wat heb je nodig?
Zakjes thee, zakjes soep, zakjes chocomelk,...
Schaar
afgedrukte gedichtjes (Wij gebruikten de gedichten hieronder)
plakband
Een mooie mand of doos
Ook rond poëzie werken in de klas? Lessuggesties vind je hier.
Denk ook aan de vele Instagedichtjes waarmee je aan de slag kan. Of de twaiku's? (haiku op twitter)
Raadgedicht.nl is een superleuke website voor leerlingen van de lagere school en het secundair. Ze gaan er op zoek naar woorden die uit gedichtjes spoorloos zijn verdwenen.
Graphic Poems zien er zo leuk uit. Alleen al door hun looks, spreken ze kinderen al wat sneller aan.
Een leuke site om poëzie 'in beweging te krijgen'.
Comentários