top of page

Een klasfoto, maar dan 9 keer anders

Klasfoto's. Het is elk schooljaar weer een dingetje. 2 leerlingen zijn afwezig, het meisje links bovenaan houdt de ogen gesloten wanneer de flits flitst, de jongen vooraan rechts steekt zijn tong uit wanneer de flits flitst, en jij staat wat geforceerd glimlachend naast je verse klas, hopend dat de flits zo snel mogelijk flitst.


Wij bedienen jullie graag van een reeks alternatieve klasfoto's. Klasfoto's waar je later met een brede én ongeforceerde glimlach naar terugkijkt.


1.Fotoprops

Er zijn op het net zó ontzettend veel fotoprops te scoren die het moment van de klasfoto veel leuker maken.

* De leerlingen kunnen zelf een fotoprop maken (als daar tijd voor is, kan dat een heel leuke activiteit zijn)

* Je kan de leerlingen een leuke fotoprop laten uitkiezen en vervolgens uitprinten.

Opleuken der klasfoto: check!

Wij zochten voor jou in Canva enkele maskers, snorren... bij elkaar. Afdrukken op dik papier, een stokje eraan bevestigen en je bent klaar voor jullie fotosessie.

fotoprops
.pdf
Download PDF • 2.98MB

Je kan deze ook zelf gemakkelijk maken in Canva: zoeken op snor, masker... en je vindt heel wat leuke voorbeelden.


Wij doen ook al eens graag van photobootheke met fotoprops. Het bewijs vind je hieronder.


2. Sportdag

Waarom geen klasfoto maken tijdens de sportdag? De leerlingen zijn net gekapseisd met hun kano en kruipen met natte haren en kleren de oever op. Hét moment om een foto vast te leggen waar je jaren later met een big smile naar terugkijkt (wie weet ben jij wel mee gekapseisd, nóg leuker. En grappiger! ).


3. Avatars

De kans is groot dat veel leerlingen al een avatar hebben van zichzelf. Indien niet: laat de leerlingen eentje maken. Er zijn verschillende fijne programma's die deze tool aanbieden. Alle avatars samen plaatsen en een originele klasfoto is geboren!

Apps die je kan gebruiken: Bitmoji, Avatoon,...


Onderstaande klasfoto maakte Inge enkele jaren geleden en gebruikte ze nadien als kerstkaartje voor de leerlingen.


4. Accessoires in foute fluo

Elke leerling neemt een streepje fluo mee als accessoire. Dat kunnen kettingen, oorringen, kousen, petten, tassen, dassen, strikken, sjaaltjes... zijn, maakt niet uit. Fluo geeft meteen een leuke touch aan een meestal nogal droge klasfoto.


5. Naambordjes

Elke leerling houdt een krijtbordje vast en noteert daarop zijn/haar/hun naam. Ook binnen 15 jaar weet je nog precies wie er dat jaar in je klas zat (en wanneer de leerlingen later terugkijken, is ook voor hen de naam van hun klasgenoten geen raadsel meer).


6. Quotes

"Welke quote past bij mij?" Elke leerling gaat op zoek naar een quote die hem/haar/hun het beste omschrijft. Misschien weten ze dat al lang, misschien moeten ze gaan speuren op het internet. Noteer de quotes op een krijtbordje, fotoshop het erbij, schrijf het op papier... zodat door 1 blik op de foto duidelijk wordt welk vlees er in de klaskuip zit.


7. Kledij in 1 kleur

Geef de leerlingen een kleurenpalet en laat hen stemmen op hun favoriete kleur. Welke kleur wint? Awel, daarin kleden de leerlingen zich op het moment van de klasfoto (uniformscholen buiten beschouwing gelaten dan, oke?).


8. Padlet

In ons e-book 'Nice to teach you' plaatsten we een kennismakingsopdracht waarbij elke leerling een stokmannetje tekent van zichzelf met een kenmerk dat bij hem/haar/hen past. Op die manier stellen zij zichzelf bij de start van het schooljaar voor. Onze creatieve collega Carolien (alliteratietje om u tegen te zeggen) liet die stokmannetjes door de leerlingen op hun Chromebook tekenen (Canvas) en nadien uploaden op Padlet. Ze projecteerde de stokventjes en dan was het raden wie wie was. Nadien maakte ze van de mannetjes een klasfoto op Canva.

Hoe cool is mich dat?!


9. Voor een leuke achtergrond

Voorzie een leuke achtergrond (op het bord, op de grond, op een green screen...) waarvoor je de leerlingen plaatst. We posten hieronder enkele voorbeelden zodat je ideetjes kan opdoen.


Meer foto's vind je hier.


En, je gading gevonden? Of zelf een origineel ideetje? Let us know, let us know, let us know!


En sowieso zijn wij ook razend benieuwd naar jouw klasfoto! Tag ons, please!


278 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page