top of page

Dwars door België - Arnout Hauben

Bijgewerkt op: 30 dec. 2020

Geef mij een paar wandelschoenen, enkele uitgestrekte velden, een kwispelende vriend en ik ben blij als kind. Meer heb ik niet nodig om mezelf eens even helemaal weg te toveren uit de ratrace. Van het boek 'Dwars door België' word ik dan ook supergelukkig. Arnout Hauben en zijn kompanen doorkruisten ons Belgenlandje van west naar oost en dan een beetje naar zuid. Een mooie televisiereeks was daarvan het resultaat. Achteraf verscheen een uitgeschreven versie van de roadtrip in een handig boek dat zich vlot de rugzak in laat glijden. Een avondje gezellig zetelen met Arnout Hauben in de hand doet me altijd verlangen naar meer (Je snapt me!). Laat maar komen dat Brugse ommeland of die Ardense bossen. Deze padvinder is er helemaal klaar voor!

"We wandelen onszelf - en de natuur - te pletter."

Ik las deze week in De Morgen een artikeltje met - als weinig aan de verbeelding overlatende- kop 'We wandelen onszelf - en de natuur - te pletter'. Niet leuk om te lezen. Al jaren trek ik bijna dagelijks de natuur in om even een fris hoofd te halen en om de hond wat vrijheid te gunnen. En inderdaad, de corona-periode bracht wat meer wandelverkeer op gang. Veel meer zelfs. En ja, de paden liggen er soms wat drassiger bij dan anders en er ligt al wel eens een verdwaald mondmasker op een verlaten veldwegje, maar ik juich het ook wel toe dat zo veel mensen de weg naar het wandelpad ontdekten.

Ik voel elke dag wat het met mij doet, dus ik gun mijn medemens dit gelukzalig wandelgevoel dan ook dubbel en dik!


'Ook al stap je dagelijks de 'Tour de Kerktoren', prima! Elke stap is winst.'

De voordelen en gezondheidseffecten van wandelen zijn legio. Als je ze graag nog eens duidelijk opgelijst hebt, je vindt hier een interessante infographic. Er is dus geen enkele reden om de schoenen aan de haak te hangen wanneer heel deze corona-toestand achter de rug is. Keep on walking, zo veel is duidelijk. Ook al stap je dagelijks de 'Tour de Kerktoren', prima! Elke stap is pure winst."Wandelen is het meest natuurlijke ritme van de mens. Het prikkelt al je zintuigen. Je ziet meer, ruikt scherper, hoort intenser. Stap na stap vertraagt de tijd en word je één met de natuur."

(Arnout Hauben)


Maar als het allemaal wat uitdagender mag, dan is het boek 'Dwars door België' een welgekomen metgezel. Wandelingen rond de kerktoren zal je er niet zo snel in terugvinden. Je bent al gauw vertrokken voor meer dan 20 kilometer door de ruige, woeste, glooiende, pittige Belgische natuur. Sneakers zullen niet volstaan dit keer.


In het boek worden 23 wandelingen uitvoerend beschreven. Van Brugge tot Aarlen, meer dan 500 kilometer in 23 dagen, volgens de GR 129. Dat is het concept. Heel af en toe wijken Arnout en z'n vrienden van het pad af, maar dat staat duidelijk aangegeven in het boek. Wanneer je de QR-code in de inleiding scant, kan je de interactieve wandelkaart op je telefoon bekijken. Alle informatie in 1 klik, incluis de leuke adresjes onderweg. Yes!


Naast de wandelroutes vind je in het boek ook een berg aan bezienswaardigheden en leuke weetjes: Vanwaar komen de concentrische cirkels in de Assebroekse Meersen? En wie zijn de goudzoekers van Herbeumont? Slimmer worden terwijl je stapt. Win-Win!


Ik durf er m'n teerbeminde wandelschoenen op verwedden dat 'Dwars door België' onder menig kerstboom zal liggen dit jaar. Bij jou ook?


 

* Wij kregen dit boek van Pelckmansuitgeverij, maar schrijven er enkel over omdat we het zo geweldig vinden.

* Wanneer je besluit dit boek te kopen via deze link, krijgen wij hierdoor ook een klein bedrag. Zo steun je ons en onze blog een beetje.

166 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page