top of page

100 redenen om leraar te worden!

'100 redenen om leraar te worden' van Brigitte Vermeersch en Greet Decin is een boek waar wij van Team TOPlesS van smullen. Wat een herkenbare boel is me dat! Blader lukraak doorheen het boekje en stuit ettelijke keren op uitspraken die ongetwijfeld ook op jouw lerarenlijf geschreven zijn. Het doet deugd om te lezen hoe andere leraren hun job ervaren, waar voor hen de meerwaarde van hun leraar-zijn precies ligt. In een tijd die zo woelig is voor 'ons volkje', zijn zo'n boodschappen echt voeding voor de geest.

"Zet ze op een podium, die leraren! Ze verdienen het!"

Seg...

weet jij nog waar de kiem, het zaadje, de pit, de korrel, de ader, de genesis (stop, Saartje!) ligt voor het feit dat jíj leraar bent geworden?


Wij van Studio TOPlesS weten het nog alsof het gisteren was!Hoe zat dat bij jou, Inge?


"Mijn lessen studeerde ik altijd in bad. Vandaaruit gaf ik hardop les aan een onbestaand publiek (oef, want ik zat in bad)" (Inge)

Inge: "Dat ik leraar wilde worden, werd duidelijk in het secundair. Mijn lessen studeerde ik toen altijd in bad. Met heel veel gebaren en een overload aan enthousiasme, maakte ik m'n onbestaande leerlingen (oef, want ik zat in bad!) wiedes hoe de leerstof precies in elkaar zat. Dat er daarbij af en toe een blad het sop in dwarrelde, was niet uitgesloten. Maar goed, een leraar moet enthousiast zijn én overtuigen. Dus dat deed ik. Met alle gevolgen vandien.


Ook mijn chirotijd heeft ertoe bijgedragen dat de onderwijskriebels zich manifesteerden in m'n lijveke. Toen ik leiding werd, stond ik het allerliefst bij de iets oudere groepen: tippers, tiptiens, aspi's. Dat is ook precies de leeftijd waaraan ik nu les geef. Ik vond het (volwassen) weerwoord dat ik van hen kreeg, heel fijn. En spelletjes maken met wat body aan: loved it!


Op m'n 18 jaar ging ik psychologie studeren. Het doel was om later te kiezen voor de richting onderwijspsychologie en in het CLB terecht te komen. Maar onderweg bleek dat toch niet helemaal de juiste keuze. Hup, naar het onderwijs dan. Eindelijk!


Lesgeven is na al die jaren een jasje dat nog steeds heel goed past. Twijfel ik soms eens? Maar ja, natuurlijk, wie niet?! Maar wanneer ik voor m'n leerlingen sta, weet ik altijd: dit is het! Ik hou er zo van om jonge mensen iets bij te brengen. En ja, liefst meer dan alleen maar mijn vakkennis. Misschien klinkt dat een beetje ideologisch, maar ik wil hen wapenen in het leven. Of hen daar toch bij helpen. Daarom vind ik het superfijn om méér te doen dan alleen lesgeven. Met hen op uitstap gaan, op sportdag, op kamp in de zomer... Je leert de leerlingen op een andere manier kennen. Je ontdekt het kind áchter de leerling en dat maakt mijn job gewoon zinvol!"


En jij, Saartje?


"Ik was 'juffrouw Christa' in hoogsteigen persoontje. Zij was mijn juf in het 3e leerjaar en oh, wat adoreerde ik haar." (Saartje)

Saartje: "Ik beken. Ik was dát kind dat u-renlang schooltje speelde voor een klas poppen en beren. Bolke (panda) en Rietje (pop) waren voorbeeldige leerlingen, maar Babar (beer) durfde de kantjes er al eens af te lopen. Maar dan zette ik hem fiks op z'n plaats. Geen chaos in míjn klas. Nem.


Ik was 'juffrouw Christa' in hoogsteigen persoontje. Zij was mijn juf in het 3e leerjaar en oh, wat adoreerde ik haar. Ik stelde (net als zij) toetsen op, legde op het bord uit waarom bomen geen bommen zijn en waarom 254+311 = 311+254. Ik nam aanwezigheden op, deelde oefenblaadjes uit, maakte kopietjes aan de hand van doorschijnende stencils en vulde niet mis te verstane rapportcommentaren in. De poppen en beren gingen er zienderogen op vooruit. Met dank aan hun fantastische juf. Juf Christa.


Mag het dan verbazen dat ik jaren later koos voor het leraarschap?! Ik dacht het niet.


Komt daar nog eens bij dat ik regelrecht in een nest van leraren gevallen ben. En mijn partner? Jawel, ook hij is één van de soort. Zelfs mijn kinderen spreken al uit dat de kans bestaande is dat ze later achter een lessenaar zullen staan. De ene met drumstokken in de hand, de andere met sportkleren aan. Maar bij allebei borrelt nu al de goesting om te gaan voor de schoonste job ter wereld: die van LERAAR.


Leraar worden was dus een uiterst evidente keuze. En ik voel nog elke dag dat dat ook een juiste keuze was. Het is wie ik ben. En het is wie ik wil zijn."En jij??


Hoe zit het met jou? Waarom ben jij leraar geworden? Zó benieuwd naar jouw verhaal! Laat het ons binnenkort zeker weten op Instagram. Onze neuzen krullen al!!
167 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page