top of page

Deel jouw geluk!

Bijgewerkt op: 2 dec. 2020

Ik neem jullie mee naar begin april 2020. De lockdown is een feit en ik heb een serieuze dip. Ik voel me niet gewaardeerd voor mijn werk en, eerlijk is eerlijk, ik draai soms compleet dolletjes van het voortdurende samenzijn met mijn 2 kleine dametjes. Ik vloek en ik ween. Via Whatsapp deel ik mijn radeloosheid, nervositeit, beklemdheid met enkele bevriende collega's. Want delen helpt.

En dan ineens, wat later op diezelfde dag, krijg ik een collage toegestuurd met allemaal lachende frollega's naast elkaar die elk een woordje in de hand houden: "Jij bent goed bezig". Slik.

Die collage heb ik een ereplaats gegeven op mijn bureaukast. Bij een dipje zie ik hen naar me lachen en floep, in een vingerknip kan ik er weer helemaal tegenaan.


Geweldig toch hoe zo'n klein gebaar van collega's zo'n langdurig effect kan hebben. Zij hebben waarschijnlijk niet eens beseft dat ik maanden later nog steeds zou teren op die kleine geluksinjectie. Ik begon dus na te denken...

Wat kan ik hiermee doen voor anderen? Hoe kan geluk gedeeld worden met anderen? En hoe kan je het zo lang mogelijk vasthouden?


"Geluk kan je vermenigvuldigen door het te delen! "


Ik las een tijdje terug het volgende in een interview met Dirk de Wachter: “Kleine onzichtbare dingen die niet in de schijnwerpers staan – en niet op Twitter- die je voor elkaar kan betekenen. Een blik, een aanraking, eventjes iets voor iemand betekenen. La petite bonté (de kleine goedheid, red.), de Franse filosoof Levinas heeft daar interessante dingen over gezegd. Elkaar een klein plezier doen, is de essentie van het leven. Dat is geluk.” 

(Waarvoor dank, Dirk!)


Conclusie: deel jouw geluk! Doe iets kleins voor iemand die het kan gebruiken. Wees er voor elkaar. Schrijf een briefje naar die ene collega die er de laatste tijd wat somber bijloopt agv een scheiding , geef een kaartje aan een leerling die net zijn opa verloor, stuur een leuke foto naar Linda van het secretariaat omdat ze net oma werd van een tweeling...Maar... vergeet vooral ook jezelf niet in dit hele 'deel je geluk-verhaal'. Je krijgt ongetwijfeld zelf geregeld kaartjes van leerlingen of van collega's, of je ontving onlangs op het oudercontact een mooi complimentje waar je rood van werd tot achter de oren...


Een lach zal verschijnen, een gelukstraantje zal plengen, een kriebel in de buik zal ontspringen.

Maak een doosje vol mooie momenten, complimenten van collega's, ouders, leerlingen... Of prik ze op je muur. Of kies een mooi schrift uit (driewerf hoera voor mooie schriftjes!) en noteer al die complimentjes er in.

Op moeilijke momenten neem je je schriftje ter hand, werp je een blik op je doosje of ga je voor je complimenten-prikbord staan en ABSORBEER je. Volop! Een lach zal verschijnen, een gelukstraantje zal plengen, een kriebel in de buik zal ontspringen.


Kunnen mijn leerlingen hier ook iets mee?


Natuurlijk! Als wij, volwassenen, ons al zo pips voelden tijdens de lockdown, dan voelden onze leerlingen dat zeker en vast ook! Leer hen dat het ok is om je zo te voelen. Laat hen weten dat ze niet alleen zijn met dit gevoel en reik hen manieren aan om hiermee om te gaan.


Cartooniste Chrostin maakte tijdens de eerste lockdown, in samenwerking met Watwat.be, een lockdowndagboek voor jongeren. Dit gratis dagboek werd 10 000 keer gedownload... de nood was dus gigagroot! En daarom kwam Christina De Witte (de echte naam van Chrostin) even later op de proppen met een nieuw dagboek "Schrijf maar wat"* van maar liefst 200 pagina's. Geweldig om aan te raden aan je leerlingen of om inspiratie op te doen.

Op Tiktok plaatste zij dit geweldig filmpje over hoe je een verrassingseitje kan maken voor jouw vriend, leerling, collega,...

Wie stuur jij binnenkort een kaartje?

 
  • Het kaartje kan je hier downloaden.

  • Zelf ook werken met het boek "Schrijf maar wat"* van Chrostin? Je kan het o.a. hier kopen.

* Wij kregen dit boek van Pelckmansuitgeverij, maar schrijven er enkel over omdat we het zo geweldig vinden.

* Wanneer je besluit dit boek te kopen via deze link, krijgen wij hierdoor ook een klein bedrag. Zo steun je ons en onze blog een beetje.

421 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page